Kirjaudu sisään

Yritysten verotus 5min

Yritysten tuloa verotetaan eri tavalla yritysmuodosta riippuen. Esimerkiksi osakeyhtiö ja osuuskunta ovat itsenäisiä verovelvollisia ja niiden tulosta maksetaan yhteisöveroa, kun taas yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiön maksavat verot omistajayrittäjän tulojen mukaan. Nämä verot maksetaan yleisesti ennakkoveroina, mikäli yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoperintärekisteriin ilmoittaudutaan yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä.

Mikäli yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi aikovalla henkilöllä on ollut aikaisemmin esimerkiksi verovelkoja, ei ennakkoperintärekisteriin välttämättä pääse. Tällöin tulee maksajan suorittaa laskuista tarvittavat ennakonpidätykset veroprosentin mukaisesti. Ennakkoverot määräytyvät edellisten vuosien tulosten mukaan ja ensimmäisinä vuosina oman arvion perusteella. Ne maksetaan 2-12 erässä ja ensimmäinen erä saattaa tulla varsin nopeasti maksettavaksi, vaikka yritys ei olisikaan saanut vielä edes maksuja laskuista.

Mikäli toiminta on tiedettävästi kausiluontoista, tulee se tuoda ilmi ennakkoverohakemusta tehdessä, jolloin maksuerät asettuvat ajankohdille jolloinka yrityksellä on varaa maksaa verot. Ennakkoveroja voi myös maksaa ja korjata lisäennakkona ilman lisäkuluja kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.

Yritysten tulee lisäksi huomioida muitakin veroja. Suurin osa yrityksistä on arvonlisäverovelvollisia liikevaihdon ylittäessä 10 000 euroa tilikauden aikana. Sen lisäksi esimerkiksi valmisteveroja voi joutua maksamaan, mikäli yritys tuottaa, valmistaa tai maahantuo tiettyjä tuotteita. Valmistevero on välillinen vero, joka lankeaa lopulta kuluttajan maksettavaksi myyntihintaan sisällytettynä. Valmisteveroja ovat esimerkiksi alkoholi-, tupakka- ja virvoitusjuomaverot.

Luo ilmainen tili, seuraa edistystä ja lunasta palkinnot!

Tämä sisältö on vain jäsenille

Aloita kevytyrittäminen jo tänään!

Rekisteröidy facebookilla