Kirjaudu sisään

YEL 5min

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on yleisesti ainoa yrittäjälle pakollinen vakuutus. Vakuutus tulee hankkia kuuden kuukauden sisällä yrittäjätoiminnan aloittamisesta. Pakollista YEL-vakuutuksen hankkiminen on siksi, että se on merkittävä osa yrittäjän sosiaaliturvaa.

Vakuutus tulee hankkia, mikäli henkilö:

  • On 18–67-vuotias.
  • On toiminut yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta.
  • Työtulo on vuonna 2020 vähintään 7 958,99 euroa.
  • Työskentelee omistamassaan yrityksessä.
  • Tekee työtä, jota ei kuulu vakuuttaa jonkin toisen eläkelain mukaan.

Työtulolla ei tarkoiteta bruttotuloa vaan se on summa, joka maksettaisiin samasta työstä palkkana vastaavan tasoiselle työntekijälle. Elikkä työtulo arvioidaan itse ja sen perusteella määräytyvät vakuutusmaksut. Maksuja voi maksaa kerran kuussa tai isommissa erissä. Lisätietoja vakuutuksesta ja sen hankkimisesta löytyy vakuutusyhtiöiltä, jotka tarjoavat YEL-vakuutusta. YEL-vakuutusmaksut ovat yrittäjälle vähennyskelpoinen kuluerä ja tämän kirjauksen voi toiminimiyrittäjä tehdä FREE! Yrittäjä palvelussamme.

Mihin YEL vaikuttaa?

YEL vaikuttaa yrittäjän turvaan niin sairauden kuin työttömyyden aikana. YEL on sidoksissa myös tietenkin eläkkeeseen.

Kelan myöntämä sairauspäiväraha määräytyy vuositulon mukaan eli yrittäjän tapauksessa YELiä varten ilmoitetun työtulon mukaan. Yrittäjien vuosituloon lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL- ja MYEL-työtulo. Mikäli työtulo on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo.

Eläkettä kertyy vuosittain 1,5% prosenttia ilmoitetusta työtulosta. Näin ollen on tärkeää, että työtuloksi ilmoitetaan oikean suuruinen arvio jo yrittäjyyden alkuvaiheessa. Mikäli työtuloa nostetaan vasta eläkeiän lähestyessä, ei tämä ehdi vaikuttaa juurikaan varsinaiseen eläkkeeseen. Työeläkkeeseen lasketaan tietenkin myös mahdolliset ansiot palkkatyöstä.

Yritystoiminnan loppuessa on mahdollisuus saada työttömyysetuutta eli joko ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa, soviteltua päivärahaa tai työmarkkinatukea. Henkilön tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi sekä tietyt ehdot tulee täyttyä tukien saamiseksi. Ansiopäivärahan saamiseksi tulee täyttää yrittäjän työssäoloehto sekä YEL-työtulon tulee olla yli vuosittain määritellyn rajan. Lisäksi henkilön on tullut kuulua yrittäjien työttömyyskassaan. Vuonna 2020 työtulon raja on 13 076 euroa. Työssäoloehto taas täyttyy, mikäli henkilö on harjoittanut yrityistoimintaa vähintää 15 kuukautta työttömyyttä edeltäneen 48 kuukauden aikana. Mikäli henkilö ei ole kuulunut työttömyyskassaan, on mahdollista saada Kelan myöntämää työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Luo ilmainen tili, seuraa edistystä ja lunasta palkinnot!

Tämä sisältö on vain jäsenille

Aloita kevytyrittäminen jo tänään!

Rekisteröidy facebookilla