Kirjaudu sisään

Laskutus 10min

Yritykset ja yrittäjät joutuvat lähettämään laskuja tai laskuttamaan asiakkaitaan jollain vaihtoehtoisella tavalla. Laskutettaessa tulee huomioida erilaisia seikkoja, joihin paneudutaan hieman seuraavaksi.

Laskujen lähetys

Perinteinen tapa on lähettää asiakkaalle lasku suoritetusta työstä taikka hyödykkeestä. Laskut ovat osa ihmisten arkipäivää ja jokainen on varmasti elämässään nähnytkin laskuja. Monelle tulee varmasti kotiin esimerkiksi sähkölaskuja joko paperisena tai sähköisessä muodossa. Lasku on siis tosite, jonka ideana on tuoda esille mistä, kenelle ja milloin maksetaan sekä minkä suuruisena tulee maksu suorittaa. Laskun sisältövaatimukset ovat tarkemmin laissa määriteltynä ja lista on varsin pitkä sekä kattava. Listaan tulee tutustua tarkemmin, mikäli aikoo itse tehdä laskunsa. Laskutus- ja kirjanpitopalvelut ovatkin oiva apu tässä, sillä silloin yrittäjän ei tarvitse itse laatia laskua alusta loppuun. Laskuja on esimerkiksi todella helppo luoda niin FREE!:n kevytyrittäjyys- kuin yrittäjyyspalvelussa! Huhtikuussa 2020 tuli voimaan uusi verkkolaskulaki, joka on osa EU:n verkkolaskudirektiiviä. Tämä oikeuttaa yrityksen pyytämään laskun verkkolaskuna yritysten välisissä kaupoissa. Pois näin ollen jää vain kuluttajakauppaa harjoittavat yritykset sekä pienet, alle 10 000 euron liikevaihdon omaavat yritykset. Valtio ja kunnat eivät ole vastaanottaneet muita kun verkkolaskuja vuodesta 2019 lähtien.

Laskun summan muodostuminen

Mikäli myyt varsinkin omaa työpanosta, tulee laskutushinta miettiä tarkasti. Laskutushinta ei ole sama, kuin mitä palkkatyössä toimiva saisi samasta suorituksesta. Yleinen nyrkkisääntö on, että vastaavan tuntipalkan voisi kertoa noin 1,25-1,30 kertaiseksi ja tähän päälle arvonlisävero, jotta laskutushinta vastaisi tuntipalkkaa. Laskuttaessa yrittäjän tulee huomioida työstä aiheutuvat kulut sekä sivukulut. Helppo tapa laskutushinnan määrittämiselle voi olla aluksi tarkka kulujen määrittely ja siihen päälle lisättävä voittotavoite. Yrittäjän kannattaa siis tarkkaan laskea, että laskusta käteen jäävä summa oikeasti vastaa odotuksia, eikä esimerkiksi YEL-vakuutuksen maksamisen jälkeen ole summa liian pieni. Toimeksiantajalle ei tule työnantajakuluja, joten on mahdollista saavuttaa tilanne, jossa molemmat voittavat. FREE:n asiakaspalvelu neuvoo mielellään, mikäli oikean laskutushinnan määrittäminen tuntuu vaikealta!

Luo ilmainen tili, seuraa edistystä ja lunasta palkinnot!

Tämä sisältö on vain jäsenille

Aloita kevytyrittäminen jo tänään!

Rekisteröidy facebookilla