Kirjaudu sisään

Kirjanpito 5min

Kirjanpito tarkoittaa yrityksen liiketapahtumien ja varallisuuden taltiointia tietyllä menetelmällä. Tämän tarkoituksena on tuottaa lakisääteisiä sekä muita raportteja niin yrityksen omaan kuin ulkoisten sidosryhmien tarpeisiin. Yksinkertainen esimerkki on, että ilman kirjanpitoa yritys ei voisi tietää onko harjoitettu liiketoiminta kannattavaa eivätkä sijoittajat näin ollen tietäisi kannattaako yritykseen sijoittaa. Arkielämässä taas ihmiset saattavat hyvin tarkasti taltioida kaikki elämisen kulut kuten ruuat ja vuokran sekä sitten tulot varmistaakseen varojen riittämisen. Yritysten kirjanpidon perusidea on siis hieman samanlainen, taltiointi on vain pitkäkestoisempaa ja materiaaleja toimitetaan myös muille sidosryhmille. Kirjanpidon vaatimukset vaihtelevat hieman yritysmuodoittain, mutta kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia.

Kirjanpito voi olla joko yhden- tai kahdenkertaista. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtuma merkitään yhdelle tilille, kun taas kahdenkertaisessa on merkittävä rahan käyttö sekä rahan lähde eli se merkitään kahdelle kirjanpidon tilille. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on ainoa, jolta sallitaan yhdenkertainen kirjanpito tiettyjen ehtojen täyttyessä. Muilta yritysmuodoilta vaaditaan aina kahdenkertaista kirjanpitoa.

Kirjanpito yrityksen sisäiseen tarkoitukseen tarkoittaa erilaisia laskelmia päätöksenteon helpottamiseksi ja toiminnan kannattavuuden seuraamiseksi. Tämä voi sisältää esimerkiksi erilaisia budjetteja tai tunnuslukuja, joiden pohjana toimii usein dokumentoitu kirjanpitomateriaali. Laskelma ensi vuoden budjetista on helppo tehdä, jos pohjana voi käyttää kuluvan vuoden lukuja, jotka ovat taltioitu niin yrityksen sisäiseen kuin ulkoiseen käyttöön.

Ulkoiseen käyttöön tarkoitettu kirjanpito pitää sisällään lakisääteiset raportit, joita yrityksen ulkoiset sidosryhmät hyödyntävät. Eri ulkoisia sidosryhmiä ovat esimerkiksi asiakkaat, rahoittajat, kilpailijat sekä viranomaiset. Osakeyhtiöiden tilinpäätöstiedot ovat hyvä esimerkki ulkoisten sidosryhmien paljon hyödyntämistä kirjanpitomateriaaleista.

Luo ilmainen tili, seuraa edistystä ja lunasta palkinnot!

Tämä sisältö on vain jäsenille

Aloita kevytyrittäminen jo tänään!

Rekisteröidy facebookilla