Kirjaudu sisään

Mitä on kevytyrittäjyys? 10min

Kevytyrittäjyys on työntekemisen muoto, jossa laskutat asiakkaitasi tehdystä työstä ilman, että sinun tarvitsee perustaa omaa yritystä tai lähettää verokorttia työnantajillesi. FREE!:n palvelun avulla kevytyrittäjät välttyvät oman yrityksen mukana tulevalta byrokratialta, jotta voi keskittyä olennaiseen, eli omaan työhön. Kevytyrittäjä ei tarvitse omaa y- tunnusta ja juoksevia kuluja ei ole. Kevytyrittäjyys termiä ei virallisesti tunnisteta laissa, sillä se on eräänlainen hybridi, yrittäjän ja palkansaajan välissä. Kevytyrittäjiä voivat olla esimerkiksi pienyrittäjät, freelancerit ja keikkatyöläiset.

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä poikkeuksetta kuka vain. Kevytyrittäjyys sopii lähes kaikille henkilöille, jotka myyvät omaa osaamistaan. Parhaita puolia kevytyrittäjyydessä on, että sinun ei tarvitse stressata yrittämisen byrokratiasta tai huolehtia yrittäjän velvoitteista.

Kevytyrittäjyys on erityisesti siitä hyvä työntekemisen muoto, että se sopii moneen eri elämäntilanteeseen. Olit sitten työtön, opiskelija, vanhempainvapaalla tai eläkeläinen, voit ryhtyä kevytyrittäjäksi.

Kevytyrittäjyys voi olla joko sivu- tai päätoimista. Sivutoimisena kevytyrittäjänä voit laskuttaa töitäsi palkkatyön ohella. Mikäli haluat tehdä omaa työtäsi ja sinun ei ole tarkoituskaan laajentaa liiketoimintaasi, sopii kevytyrittäjyys sinulle. Myös jos haluat harjoittaa yritystoimintaa ja kasvattaa siitä jopa satoja työllistävän yhteiskunnallisen tekijän, on FREE! hyvä ja turvallinen tapa testata toimintaa ja saada oppia oman yrityksen pyörittämiseen.

Kevytyrittäjä voi laskuttaa töitä myös vain kerran vuodessa, joten palkkatyö ei myöskään ole este kevytyrittäjyydelle. Tärkeää onkin huomioida, että kevytyrittäjä muodostaa asiakkaisiinsa toimeksiantosuhteen, ei työsuhdetta. Toimeksiantaja on se taho, joka antaa sinulle työtehtävän palkkiota vastaan. Kevytyrittäjillä ei ole työsuhteen mukaista työsopimusta, joten jokaisesta toimeksiannosta on suositeltavaa tehdä toimeksiantosopimus, jossa toimeksiantaja sitoutuu suorittamaan tehtävän. Toimeksiantosopimuksessa tulee käydä ilmi työehdot ja laskutushinta sekä se, mitä laskutushintasi pitää sisällään. Laskutuspalvelua tarjoava yritys ei siis ole työnantaja-asemassa suhteessa sinuun.

Toimeksiantosuhde on mahdollista, kun muutama keskeinen ehto täyttyy. Näitä ehtoja tarkastelee sekä verohallinto, että Eläketurvakeskus. Työsuhdetta ei saa missään olosuhteissa naamioida toimeksiantosuhteeksi.

Toimeksiantosuhteen tunnusmerkkejä ovat:

 • Oikeus päättää milloin työ tehdään sekä oma työaika.
 • Toimeksiantajalla ei ole ns. direktio-oikeutta, jossa työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa työntekoa. 
 • Toimeksiantajia voi olla useampia
 • Toimeksiantosopimus

On hyvä tiedostaa, että alihankinta ei sovellu kaikille aloille tai kaikkiin työtehtäviin. Tällaisia aloja voi olla esimerkiksi luvanvaraiset työt kuten ammattimainen radiolähetystoiminta tai sähköasennustyöt, jotka tarvitsevat sähköurakointiluvan.

Kevytyrittäjyys on suosittua erityisesti seuraavilla toimialoilla:

 • Luovat alat
 • Matkailuala
 • Rakennusala
 • Myynnin ammattilaiset
 • Konsultit sekä kouluttajat

Myös alaikäinen voi toimia kevytyrittäjänä.

Pää- vai sivutoiminen yrittäjyys?

Mikäli aikomuksesi on kasvattaa toimintaasi, olet YEL- vakuutettu ja et pysty kevytyrittäjätoimintasi ohessa ottamaan vastaan kokoaikatyötä, katsotaan sinut päätoimiseksi yrittäjäksi. Pää- ja sivutoimisuutta arvioitaessa työtulolla ei ole merkitystä, vaan tarkastelun kohteena on työhön käytetty tuntimäärä.

Toimintasi on päätoimista:

 • Kevytyrittäjyystoimintaasi käytetty aika on este kokoaikatyön vastaanottamiselle
 • Tarkoituksenasi on laajentaa toimintaa
 • Olet YEL- vakuutettu


Sivutoimista yrittäjyyttä:

 • Kevytyrittäjätoimintaasi käytetty aika ei estä sinua ottamasta vastaan kokoaikaista työtä.
 • Työllistyt lyhytkestoisesti kevytyrittäjänä (enintään 2 viikkoa kerralla)
 • Olet vasta aloittamassa kevytyrittäjätomintaasi
 • Et ole YEL -vakuutettu

Luo ilmainen tili, seuraa edistystä ja lunasta palkinnot!

Tämä sisältö on vain jäsenille

Aloita kevytyrittäminen jo tänään!

Rekisteröidy facebookilla